Na tej strani objavljamo najnovejše novice in obvestila.

  V slovo velikanu zdravljenja žilnih bolezni primariju Željku Ostojiću
Objavljeno: 26. novembra 2021
Z žalostjo smo sprejeli vest, da se je poslovil primarij dr. Željko Ostojić, eden od ustanoviteljev Združenja za žilne bolezni, ki se je takrat imenovalo Angiološka sekcija.

Primarij Ostojić je kot žilni kirurg v času, ko je bila žilne kirurgija nekaj bolj eksotičnega in se je ukvarjala predvsem s kirurgijo povrhnjih ven, v Novem Mestu postavil pomemben center, kjer so obravnavali bolnike z boleznijo perifernih arterij. Primarij Ostojić je žilno kirurgijo razširil čez okvir Dolenjske. Kar nekaj časa so po njegovi zaslugi kirurško razreševali arterijske težave tudi bolnikom iz Ljubljane. Novomeška bolnišnica ostaja prav zaradi svojih predhodnikov, med katerimi je primarij Ostojić gotovo pomemben, center za obravnavo žilnih bolnikov.

Primarij Ostojić je bil vizionar, ki je prehiteval svoj čas, kar lahko ugotavljamo, ko gledamo nazaj. Ustanovil je sistem Slovasc – nekakšen slovenski žilni register, v katerem so bile natančno opredeljene težave bolnikov in tudi njihova obravnava. V času digitalizacije, ki ga živimo sedaj, se to zdi nekaj enostavnega. V tistem času pa so takšen sistem imeli le v redkih državah. Žal slovenska stroka takrat še ni razumela izjemnega pomena registra, ki tako ni dobil širše podpore. Domnevamo, da bi ob njegovi uporabi lahko imeli še sedaj sodoben sistem, ki bi lahko bil podlaga za načrtovanje, raziskovanje in konkretno obravnavo žilnih bolnikov. Ko pomislimo na njegovo delo, se zavedamo, da je prav iskanje izboljšav obravnave bolnikov tisto, kar ga je postavilo izven vrste, med tiste, ki so pomembno vplivali na žilno medicino.

V Združenju za žilne bolezni bo za njim ostala vrzel in spomin tistih, ki smo imeli možnost sodelovati z njim.
  Nova spletna stran združenja
Objavljeno: 19. septembra 2021
Združenje za žilne bolezni pri SZD ima novo spletno stran! Vsebine bomo redno posodabljali.
  Redno letno srečanje Združenja za žilne bolezni
Objavljeno: 9. in 10. aprila 2021
Združenje za žilne bolezni pri SZD je izvedlo letno srečanje združenja. Ob tej priložnosti je bil izdan zbornik prispevkov z naslovom Kaj se dogaja z žilami ob okužbi z virusom SARS-CoV-2 in novosti v obravnavi arterij. Zbornik si lahko prenesete v razdelku Dokumenti.